Κως : Το νησί του Ιπποκράτη

Η Κως είναι ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά των Δωδεκανήσων. Στο νησί η τουριστική βιομηχανία ανθεί προς όφελος των επισκεπτών του, δεδομένου ότι υπάρχει πολύ καλή οργάνωση.
Οι κάτοικοι είναι φιλικοί και έχουν συνειδητοποιήσει απόλυτα πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για το νησί τους. Η ζωή στην Κω το καλοκαίρι είναι έντονη αλλά το χειμώνα τα πράγματα είναι αρκετά πιο υποτονικά.



Η Πόλη

Η Κως διαθέτει πολλές υπέροχες παραλίες για όλα τα γούστα. Σε κάποιες από αυτές δίνεται η δυνατότητα για αρκετές αθλητικές δραστηριότητες, όπως σέρφινγκ, θαλάσσιο σκι, κ.ά. Στο νησί υπάρχουν μερικά ορεινά χωριά εξαιρετικής ομορφιάς, τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε εύκολα με αυτοκίνητο ή ποδήλατο. Ίσως και με λεωφορείο αν και έχει περιορισμένα δρομολόγια. Δυστυχώς δεν κατάφερα να τα επισκεφτώ αλλά απ' ότι άκουσα είναι πραγματικά πανέμορφα. Υπάρχουν αρκετά καραβάκια που πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές σε κοντινά νησιά όπως είναι η Κάλυμνος, η Ψέριμος, η Νίσυρος κ.ά., και στην Τουρκία.

Δραστηριότητες & Αξιοθέατα

Κάστρο Των Ιπποτών
Αυτό το κάστρο του 14ου αιώνα άντεξε στις αλλεπάλληλες επιδρομές των Οθωμανών επί σειρά ετών για να καταστραφεί τελικά από σεισμό το 1495. Αργότερα ανακατασκευάστηκε από τους Μεγάλους Μαγίστρους D’Aubuisson και D’Amboise.

Αρχαία Αγορά
Σε αυτό τον αρχαιολογικό χώρο κοντά στο Κάστρο της Κω βρίσκονται τα ερείπια του Ιερού της Πανδήμου Αφροδίτης και του Ιερού του Ηρακλή που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ.

Δυτική Ζώνη Ανασκαφών
Δύο ξύλινα στέγαστρα στο δυτικό άκρο της Χώρας προστατεύουν τα ψηφιδωτά της "Οικίας της αρπαγής της Ευρώπης" που χρονολογούνται από τον 3ο αιώνα π.Χ. Το καλύτερα διατηρημένο ψηφιδωτό παρουσιάζει τη Νύμφη Ευρώπη να μεταφέρεται κρατημένη από τα κέρατα του ταύρου-Δία.

Ασκληπιείο
Ο πιο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος στο νησί είναι κτισμένος στην κορυφή ενός λόφου από όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα της πόλης της Κω και της Τουρκίας. Αποτελείται από το Ιερό του Ασκληπιού, θεραπευτήρια και ιατρικές σχολές όπου τους μαθητές δίδασκε ο ίδιος ο Ιπποκράτης.

Πλάτανος του Ιπποκράτη
"Ο θρυλικός πλάτανος του Ιπποκράτη, ο οποίος θεωρείται ένα από τ' αρχαιότερα δέντρα στην Ευρώπη, είναι 2.400 ετών και έχει περιφέρεια 11 μέτρα."
Βρίσκεται σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία μέσα στην πόλη, πίσω ακριβώς από το Διοικητήριο (Επαρχείο) και κοντά στο Ενετικό Φρούριο. Η παράδοση τον ονομάζει πλάτανο του Ιπποκράτη γιατί θεωρεί ότι ο πλάτανος αυτός επιζεί από την αρχαία εποχή και στην σκιά του δίδασκε ο Ιπποκράτης τους μαθητές του. Δίπλα στον πλάτανο υπάρχουν δύο κρήνες από την περίοδο της Οθωμανικής κατάκτησης της Κω και μια επιγραφή στα αραβικά ότι το νερό τους είναι από την πηγή του Ιπποκράτη. Η μία από τις μουσουλμανικές κρήνες στηρίζεται σε κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού.

Παραλία: Θερμά
Ακριβώς μπροστά στην παραλία σε μια στρογγυλή λίμνη που περιβάλλεται από βράχια είναι οι θερμές πηγές. Από τη μια μεριά εισβάλλει κάθε τόσο το κρύο νερό της θάλασσας και από την άλλη καυτά ιαματικά νερά αναβλύζουν από τα έγκατα της γης. Για να φτάσετε εκεί, μέχρι ένα σημείο θα χρειαστείτε κάποιο μέσο μεταφοράς και στην συνέχεια περπάτημα για μερικά λεπτά ανάμεσα και κάτω από βράχους. Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας που θα πάτε είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα είστε μόνοι. Μοναδική εμπειρία, να περάσετε μια βραδιά με πανσέληνο παρέα με το άλλο σας μισό.

Συνοικία Λιμένος-Αγορά

Στη θέση της σημερινής πόλης της Κω διαπιστώνεται κατοίκηση από το τέλος της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού (2.300-2.000 π.Χ). Στη μινωική και μυκηναϊκή περίοδο, (2η χιλιετία π.Χ.), ο οικισμός εξελίσσεται σε σημαντικό κέντρο, που συρρικνώνεται κατά τη γεωμετρική περίοδο (10ος-8ος αι. π.Χ.), ενώ στα αρχαϊκά και κλασσικά χρόνια (7ος-5ος αι. π.Χ.) αναπτύσσεται σημαντικά. Το σπουδαιότερο γεγονός στην ιστορία της πόλης αποτελεί ο συνοικισμός του 366/5 π.Χ., η συνένωση των παλαιότερων κοινοτήτων του νησιού, που οδήγησε στην ίδρυση της νέας πόλης στο βόρειο-ανατολικό άκρο του. Οι βασικές δομές της πόλης αυτής διατηρήθηκαν αναλλοίωτες μέχρι και τα παλαιοχριστανικά χρόνια (6ος αι. π.Χ.). Κατά τη μεσαιωνική περίοδο περιορίζεται στα όρια της τειχισμένης Ιπποτικής πόλης, της μετέπειτα γνωστής συνοικίας ως "Χώρα".
Στις 23 Απριλίου του 1933 η Κως επλήγη από καταστροφικό σεισμό, εντάσεως 6,6 Ρίχτερ που ισοπέδωσε την πόλη. Η συνοικία που υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές ήταν η "Χώρα". Στο χώρο αυτό, γνωστό σήμερα ως Συνοικία του Λιμένος-Αγορά, έκτασης περίπου 30.000 τ.μ., η Ιταλική Αρχαιολογική Αποστολή πραγματοποίησε εκτεταμένες ανασκαφές από το 1934 έως το 1942, που έφεραν στο φως μεγάλο τμήμα της αρχαίας πόλης, κυρίως από την ελληνιστική περίοδο μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα. Αποκαλύφθηκαν η Συνοικία του Λιμένος, που περιλαμβάνει ιερά και δημόσια κτήρια - το δίδυμο ιερό της Αφροδίτης, το ιερό του Ηρακλέους, αταύτιστο ιερό, τη στοά του Λιμένος, τη βασιλική, το βαπτιστήριο, καθώς επίσης και μεγάλο μέρος του πολεοδομικού ιστού της πόλης και τμήμα του τείχους με τους οχυρωματικούς πύργους.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Αεροδρόμιο
Το διεθνές αεροδρόμιο της Κω βρίσκεται 24 χλμ. νοτιοδυτικά της Χώρας στο κέντρο του νησιού.

Δημόσια Μέσα Μεταφοράς
Ο Δήμος της Κω έχει τη δική του Δημοτική Επιχείρηση Αστικής Συγκοινωνίας (ΔΕΑΣ), η οποία εκτελεί δρομολόγια από και προς τα παραλιακά προάστια και το Ασκληπιείο. Το γραφείο πληροφοριών και έκδοσης εισιτηρίων βρίσκεται στη διεύθυνση Ακτή Κουντουριώτου 7.

Ταξί
Η κεντρική πιάτσα των ταξί βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της Κουντουριώτου.

Ταχυδρομείο
Το ταχυδρομείο βρίσκεται στην πόλη της Κω στη διεύθυνση Βασιλέως Παύλου 14 & Ελ. Βενιζέλου.

Τηλέφωνο
Κωδικός περιοχής: 22420

Φωτογραφίες:









Βίντεο από διαδρομή στο νησί της Κω:


Για περισσότερες πληροφορίες: 

Να περνάτε όμορφα!  

0 Comments