Ο Μικρός Πρίγκιπας - Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Ξεκινώ τις αναρτήσεις μου για τα βιβλία με ένα κλασσικό και αγαπημένο.
Ανεξαρτήτου ηλικίας, ο «Μικρός Πρίγκιπας» είναι ένα βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε!



Για μένα, η επαφή με αυτό το βιβλίο ήταν λίγο παράξενη μιας και από μικρή ηλικία έπεφτε στα χέρια μου αλλά πάντοτε προλάβαινα να διαβάσω μόνο αποσπάσματα και ποτέ να το ολοκληρώσω. Παρόλα αυτά με μάγευε κάθε φορά. Ώσπου, έφτασε τελικά και η μέρα που κατάφερα και το διάβασα ολόκληρο. Δεν μου πήρε παρά μόνο 2-3 ώρες με τις "διακοπές" από τρίτους.



Το αγάπησα. Πραγματικά μπήκε στην ψυχή μου και από τότε δεν έχει βγει. Και τώρα που το σκέφτομαι, δεν νομίζω να βγει και ποτέ! Γιατί δεν θέλω! :)

Ο Μικρός Πρίγκιπας, μας διδάσκει.
Διδάσκει πως να αγαπάμε κάποιον για αυτό που είναι.
Πως πρέπει να είμαστε πάντα ο εαυτός μας.
Διδάσκει πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι. Η φαντασία.
Διδάσκει την πίστη σε κάποιον που σημαίνει τα πάντα για σένα. Που εξαρτάσαι από αυτόν.
Διδάσκει τόσο πολλά μα συνάμα και τίποτα, αν αυτός που το διαβάζει δεν θέλει να μάθει.

Μέχρι τώρα στην ζωή μου, δεν έχω συναντήσει άνθρωπο που να το έχει διαβάσει και να μην το έχει λατρέψει. Στον καθένα διδάσκει πολλά. Άλλα είναι κοινά και άλλα όχι. Νομίζω εξαρτάται από το ποια φράση και ποια ιστορία αγγίζει τον καθένα. Πιστεύω όμως πως όλες αφήνουν και από ένα σημάδι μέσα μας.

Με λίγα λόγια, θεωρώ πως αυτό το βιβλίο, αν το διαβάσουμε και συνεχίζουμε κατά διαστήματα να πέφτουμε στα "δίχτυα" του, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Αρκεί να το επιτρέψουμε.



Απόσπασμα από Βικιπαίδεια:
"Ο Μικρός Πρίγκιπας" είναι βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Antoine de Saint-Exupery. Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, απευθύνεται σε όλους. Το θέμα του βιβλίου είναι το εξής: ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του -που έχει πάθει βλάβη- στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (το Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά τού διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι (ελάχιστοι) περισσότερο "ανθρώπινοι". Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει ν' απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων.
Μολονότι υποτίθεται ότι είναι παιδικό βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας κάνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Η ουσία του βιβλίου περιέχεται στις ατάκες που βγαίνουν από το στόμα της αλεπούς προς τον μικρό Πρίγκιπα: "On ne voit bien qu'avec le cœur. L'essentiel est invisible pour les yeux." (Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια). Η αλεπού στέλνει και άλλα μηνύματα-κλειδιά, όπως: "Είσαι υπεύθυνος για πάντα, γι' αυτό που έχεις εξημερώσει" και "Ο χρόνος που πέρασες με το τριαντάφυλλό σου είναι αυτό που το κάνει ξεχωριστό για σένα".

  • Προτείνω επίσης, να δείτε την ταινία (καρτούν) που κυκλοφόρησε το 2015 σε σκηνοθεσία του Μαρκ Όσμπορν, ο οποίος είχε σκηνοθετήσει το «Kung Fu Panda».
Μου άρεσε πολύ σαν μεταφορά, αν και δεν είναι -ακριβώς- όπως το βιβλίο...

Υπόθεση:
Ένα μικρό κορίτσι που, κλεισμένο στο σπίτι του, διαβάζει εντατικά για να μπει στο καλύτερο κολέγιο ανακαλύπτει πως δίπλα της κατοικεί ένας παράξενος, αλλά τρυφερός γερο-αεροπόρος, ο οποίος της αφηγείται τη συναρπαστική γνωριμία του με τον Μικρό Πρίγκιπα.


0 Comments