Λιθουανία (Lithuania)

Καλημέρα και καλό μήνα σε όλους!
Έτοιμοι για το ταξίδι στην Λιθουανία ;  :D

Βίλνιους

Η πρωτεύουσα της χώρας, που έχει περισσότερες εκκλησίες απ' όσες έχω δει ποτέ στη ζωή μου, με μάγεψε με την ομορφιά της και με τα τοπία της. Μπορεί να ήταν χειμώνας και τα περισσότερα μέρη να ήταν χιονισμένα αλλά δεν έπαυε να φαίνεται η μοναδικότητα τους. Οι κάτοικοι ήταν ευγενικοί και ευχάριστοι κάθε φορά που μπορεί να ρωτούσαμε για οδηγίες, όπως και οι άνθρωποι που γνωρίσαμε και κάναμε παρέα κατά την διάρκεια του ταξιδιού μας. Με μόλις 22 χρόνια ανεξαρτησίας, σήμερα, από το σοβιετικό καθεστώς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις υπόλοιπες χώρες. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την πολιτική, τον αθλητισμό αλλά και την τέχνη.

Το "μαγικό" πλακάκι.

Ο καθεδρικός ναός.

Ένα από τα "must see" της πόλης είναι η Παλιά Πόλη, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι σε άλλο τόπο και χρόνο και η επίσκεψη στον Πύργο του Gediminas. Στην πλατεία του καθεδρικού ναού υπάρχει το "μαγικό" πλακάκι το οποίο, σύμφωνα με κάποιο παγανιστικό έθιμο, αν καθώς στέκεσαι πάνω σε αυτό, κάνεις μια ευχή και στριφογυρίσεις 3 φορές γύρω από τον εαυτό σου, θα πραγματοποιηθεί.

Ναός της Αγίας Άννας.


Πύργος του Gediminas.


Η θέα της πόλης από τον πύργο.

Το κάστρο στο Τρακάι κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Κοντά στο Βίλνιους βρίσκεται η μικρή πόλη Τρακάι στην οποία η φυσική ομορφιά συνδυάζεται τέλεια με την ιστορία και τον πολιτισμό. Πιστεύω πως αυτό το μέρος θα ήταν εκπληκτικό αν το βλέπαμε την καλοκαιρινή περίοδο. Η μικρή αυτή πόλη είναι γεμάτη από λίμνες, δάση, ποτάμια και ιστορικά μνημεία. Το καμάρι του Τρακάι είναι το Κάστρο, το μοναδικό κάστρο στην Ανατολική Ευρώπη που έχει χτιστεί πάνω σε ένα νησί.


Το κάστρο του Τρακάι.


Κάουνας

Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας και αυτή που πέρασα τις περισσότερες μέρες. Πολύ όμορφη πόλη, με πανέμορφα σοκάκια, ευχάριστους ανθρώπους και πολλά αξιοθέατα. Μερικά από αυτά ήταν το κάστρο, οι πολλές εκκλησίες και το δημαρχείο στην κεντρική πλατεία.. Επίσης η βόλτα δίπλα στο ποταμό Νέρις με κομμάτια πάγου πάνω του, όπως και η παγωμένη λίμνη θα μου μείνει αξέχαστη.

Το Δημαρχείο του Κάουνας.




Κλαϊπέντα

Η Κλαϊπέντα είναι παραλιακή πόλη της χώρας και είναι η τρίτη σε πληθυσμό. Εκεί βρίσκεται και το μοναδικό λιμάνι της χώρας και συνδέεται ακτοπλοϊκώς με τη Σουηδία, Δανία και Γερμανία. Για πρώτη φορά στη ζωή μου πήγα σε δελφινάριο και είδα νούμερα με δελφίνια και φώκιες.. Κάπου στην περιοχή βρίσκεται και η "Σαχάρα" της Λιθουανίας. Επιπλέον τα μεγάλα δάση, στην περιοχή, και οι εκπληκτικές φιγούρες από ξύλο/δέντρα μένουν χαραγμένα στο μυαλό όπως και ο φόβος που υπήρχε μερικές στιγμές που ένιωθες να χάνεσαι εκεί μέσα.. :)


 

Παλάνγκα

Η Παλάνγκα είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην ακτή της Βαλτικής θάλασσας. Είναι το πιο πολυσύχναστο θέρετρο στην Λιθουανία και έχει παραλίες με πανέμορφους αμμόλοφους. Στο πάρκο του παλατιού Tiškevičiai βρίσκεται το μουσείο Κεχριμπαριού που έχει μια μεγάλη συλλογή από κοσμήματα με κεχριμπάρι και άλλα αντικείμενα. Το πάρκο αυτό μετατράπηκε το 1960 σε βοτανικό κήπο και περιλαμβάνει 200 διαφορετικά είδη δέντρων και θάμνων, καθώς και μια βελανιδιά η οποία φυτεύτηκε από κάποιον πρόεδρο τους που ήταν μια σημαντική φιγούρα της πολιτικής της χώρας το διάστημα ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Συνήθως τα βράδια του καλοκαιριού διοργανώνονται συμφωνικές συναυλίες και άλλα μουσικά φεστιβάλ. 
Πολυσύχναστος είναι επίσης ο μόλος της Παλάνγκα.




Σιαουλιάι

Πηγαίνοντας στο Βίλνιους από το Κάουνας, για τις τελευταίες δύο μέρες, κάναμε μια επίσκεψη στο Σιαουλιάι. Το όνομα της πόλης σημαίνει "Πόλη του Ήλιου". Επισκεφθήκαμε το κυριότερο σημείο τουριστικού ενδιαφέροντος του, το οποίο είναι ο "Λόφος με τους Σταυρούς". Το γεγονός πως φτάσαμε αφού είχε σκοτεινιάσει έκανε όλη την κατάσταση αρκετά ανατριχιαστική...






Εδώ μπορείτε να βρείτε κι άλλες φωτογραφίες και λίγα λόγια για αυτόν τον λόφο...


Ελπίζω να το απολαύσατε :)

4 Comments

  1. Οντως απο τη φωτο που βλεπω πρεπει να ηταν πολυ ανατριχιαστικο το μερος.... Μου θυμιζει νεκροταφειο με τοσους σταυρους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια χαρά! Τι υπέροχο μέρος!!!Σκεφτόμαστε με το αγόρι μου να επισκεφθουμε την λιθουανια το καλοκαίρι.. Ήθελα να ρωτησω,Σαν χώρα ειναι ασφαλής;Λέμε να πάμε μόνοι μας, όχι με γκρουπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου!! :)
      Κοίτα είναι ασφαλής όσο και κάθε άλλη χώρα. Εννοείται πως θα προσέχετε και θα έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, όπως προσέχετε κι εδώ στην Ελλάδα. Τώρα για περαιτέρω, ένα μήνα που ήμουν εκεί δεν είχα κανένα θέμα. Μέχρι και μόνη μου κυκλοφορούσα το βράδυ. Αξίζει πάντως να πάτε, και αν το αποφασίσετε, σας εύχομαι να περάσετε όμορφα και ελπίζω να δω και δικές σας φωτογραφίες από τα μέρη που θα επισκεφθείτε! Προσωπικά, αν μου δινόταν η ευκαιρία σίγουρα θα ξαναπήγαινα! :)
      Σ' ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου! Καλό απόγευμα! :)

      Διαγραφή