Ελαφονήσι, Κρήτη

Μια χαλαρή και ήρεμη μέρα, ίσως όχι τόσο ζεστή όσο θα έπρεπε για μέσα Αυγούστου, κάναμε διακοπές από τις διακοπές μας στο Κεδρόδασος και επισκεφτήκαμε το Ελαφονήσι.


Κάναμε τις βουτιές μας (που λέει ο λόγος), περπατήσαμε στο νερό σαν τον Χριστό και πήγαμε για εξερεύνηση όσο ακόμα ήταν φωτεινά. Δυστυχώς φτάσαμε μέχρι την μέση του νησιού και μετά έπρεπε να επιστρέψουμε γιατί είχε αρχίσει να κάνει ψύχρα και να σκοτεινιάζει και είχαμε μόνο ένα μικρό φακό μαζί μας.

Παρόλα αυτά είδαμε πολλά όμορφα σημεία και ελπίζουμε κάποια στιγμή να πάμε να εξερευνήσουμε και το υπόλοιπο!

Λίγα λόγια από μια ταμπέλα στο νησί:
«Στο εσωτερικό του νησιού, το εξωτικό περιβάλλον που παρουσιάζουν οι μοναδικές αμμοθίνες είναι πραγματικά μία "ανακάλυψη" για τους επισκέπτες. Δεν είναι μόνο η ποικιλότητα και η σπανιότητα των φυτών που εντυπωσιάζουν, αλλά και οι μορφές και τα σχήματα που αποκτούν στην προσπάθεια τους να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες οικολογικές συνθήκες της περιοχής, όπως οι ανατομία τους και η φυσική αστάθεια των αμμοθινών. Συναντάμε υψηλές συστάδες με κέδρα, αλμιρύκια και έναν μεγάλο αριθμό από κρίνα της παραλίας (Pancratium maritimum), που εντυπωσιάζουν με τα άνθη τους στο τέλος του καλοκαιριού. Άλλα είδη που συμμετέχουν σ' αυτούς τους θαμνώνες είναι η ανθυλλίδα, το χαμοτριφύλλι και το θυμάρι. Αμμόφιλα είδη, όπως η θαλάσσια μηδική, το ερύγγιο, η ψάθα, η γαλατσίδα της παραλίας, είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί και συμμετέχουν στην διατήρηση των αμμοθινών»...


















0 Comments